Friday, 22 April 2016

#3 day 1 Bersungguh dalam berubah









Hari pertama, downlaoding MInd Software latest version 2016.

Acik menghadiri kelas ini pada hari Sabtu, 16 April yang lalu.

dan pagi ini, acik sudah dowloading software minda..

acik mahu Bersungguh dalam berubah.

apa yang acik rasa selepas download hari pertama ni

1. acik rasa sayu.. sebab banyak yang acik belum capai

2. apa yang dibayangkan & apa yang acik lihat dalam 'skrin besar' tu adalah kehidupan yang sangat ideal.. tu sampai jadi mengalir air mata tak berhenti.

3. merenung kembali kehidupan rohani.. Alhamdulillah, sejak awal tahun ni, acik memang sudah tekad nak baiki pengisian & kolam jiwa. Alhamdulillah, di taman ni acik follow kelas usrah Muslimah . cuma bila acik perlu pergi kelas ke HQ, terpaksalah ponteng.


4. merenung kembali kehidupan fizikal.. yaa.. acik dah lama juga ikhtiar nak 'slim' kan badan yang makin mudah mengembang ni... Insya Allah, yang ni belum ambil langkah drastik lagi.. tapi dah sampai masanya menyahut seruan.


5. kehidupan keluarga.. yang ini yang banyak acik ralat adalah tak dapat bantu & senangkan mak ayah.. Sejak acik kahwin, tangan acik terikat. dan lihat pada status terkini, rasanya, acik tak da halangan pun untuk membantu mak.. cuma kemampuan acik yang terbatas. 
Ya Allah, murahkan dan lapangkan lah laluan rezeki hamba agar hamba dapat hantar mak kerjakan umrah & haji. dan dapat sediakan rumah yang baru untuk mak yang lebih selesa.


6. kehidupan keluarga acik sendiri.. Allah.. besar dugaan.. banyak yang perlu diperbaiki dalam hubungan komunikasi kami suami isteri. Banyak perkara yang menjadi duri dalam jiwa acik.
Alhamdulillah, anak2 sangat membahagiakan acik. Mereka lah kekuatan acik.
Syukur, mereka sekarang ni sudah mahu solat.. walaupun setiap pagi acik yang selalu naik pitching supaya cepat solat supaya tidak terlewat.
Alhamdulillah, Alhamdulillah.. jauh lagi perjalanan acik untuk menjadi ibu solehah dan mendidik anak2 menjadi anak soleh & solehah.


7. Kewangan . ini memang sangat sadis. walau kami tidak punya banyak komitmen, tetapi hutang tertunggak yang sentiasa buat acik cemas setiap bulan.
Syukur lah ada bisnes Qaseh.
Alhamdulillah, walau kini income acik dengan Qaseh baru bertatih ke 4 angka.. tetapi ia masih jauh untuk menjadikan kami bebas hutang & bebas mengurus kewangan tanpa rasa cemas.
Ya Allah, permudah dan luaskan lah ruang rezeki buat kami sekeluarga.
Semoga, kami bukan hanya dapat membantu diri kami sendiri, tetapi juga dapat membantu keluarga-extended & adik-beradik kami dan masyarakat umum & mereka yang memerlukan.


8. Bercuti bersama keluarga.. ini lah yang tak pernah acik kecap sejak lebih 8 tahun yang lalu. memang lah sedih. setiap kali cuti sekolah.. kita cuba enjoy apa yang ada.. sedih camana pun, harus telan. 


Sesungguhnya selama ini acik amat berharap, suami menjadi tulang belakang yang sediakan segala2nya..

Tetapi Allah dah aturkan yang sebaliknya untuk acik.. mungkin ini lah suratan menjadi anak sulong.. dari dulu kini & selamanya Acik harus terus berusaha & berikhtiar. Acik tak boleh mengharap pada sesiapa pun, kecuali minta pada Allah, agar diberikan kekuatan untuk terus melangkah. 

Sesungguhnya ada rasa penyesalan, kerana terlalu mengharap hidup kita akan ditanggung sebaiknya. Terlalu mengharap agar dapat 'berehat' dari berfikir 'bab cari duit'.. terlalu mengharap orang lain yang akan memberi kesenangan pada kita.

Acik salah di situ. I should have not depend on others.

Buat setiap yang membaca catatan ini, mohon doakan acik.. Moga Acik dapat mencapai apa yang acik cita2 kan , idam kan. bukan untuk diri acik sendiri, tetapi untuk mak, anak2 & keluarga.


Saya mahu berubah dengan bersungguh-sungguh berubah.

terima qaseh sifu Nasiron atas cas2 & aura positif .


nota :
software downloading ni hanya utk peserta yang hadir ke program MMP.
so, pada yang wonder apa ke isi software ini. maaf, kami tidak dapat berkongsi.



salam qaseh sayang,
Ibubekerjadarirumah
WAHMIBU3A
Konsultan Qaseh Gold Ipoh
Stokist to be, soon Insya Allah..


22 Apr 2016


No comments:

Post a Comment